Paso Fino

Aukštis ties gogu: 132-157cm
Krūtinės apimtis: ?
Vidutinis svoris: 320-500 kg
Plaštakos apimtis: ?
Būdinga spalva: visos
Panaudojimas:  jojimui
Kilmės šalis: Puerto Rikas, JAV, Kolumbija
Originalus vardas: Paso Fino

Paso Fino ispaniškai reiškia gerą žingsnį. Kaip ir kitos Lotynų Amerikos žirgų veislės, Paso Fino yra kilę iš Barbų, Andalūzų bei kitų senų Europos žirgų veislių. Šie žirgai nuo seno veisti Puerto Riko ir Kolumbijos plantatorių dėl savo patogių aliūrų.
1509 metais Juan Ponce de Leon, Puerto Riko valdytojas,  įsivežė kelis žirgus į Puerto Riko salą. Čia arkliai naudoti plantatorių ir piemenų. Per ilgą laiką išsikristalizavo vienas arklio tipas, dabar žinomas kaip Puerto Riko Paso Fino.
Paso Fino, veisti Kolumbijoje, pasižymėjo smulkesniu sudėjimu. Čia išskiriami ir du veislės tipai – pirmasis, skirtas darbui lygumose ir pelkėtose vietovėse, pasižymi didesnėmis kanopomis bei energingu žingsniu, aukštai ir plačiai statomomis kojomis, vadinamu termino. Antrasis tipas veistas darbui kalnuose, ir pasižymi smulkiu žingsniu, vadinamu pistoneo, kuris padeda lengviau išlaikyti balansą.
Paso Fino pasižymi ir keturtakte eidine Paso. Išskiriami trys jos tipai: Paso Fino, Paso Corto ir Paso Largo, besiskiriantys sutelktumo laipsniu ir žingsnio platumu.